Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли нарастващия международен натиск върху Анкара да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли нарастващия международен натиск върху Анкара да
Коментари Харесай

Ердоган охлади надеждите за скорошно присъединяване на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли възходящия интернационален напън върху Анкара да ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО преди срещата на защитителен алианс през юли, съобщи Агенция Франс Прес.

" Швеция има упования. Това не значи, че ние ще се съобразим с тях ", съобщи Ердоган и добави, че Турция не може да утвърди митингите на „ терористичната формация Кюрдска работническа партия (ПКК) “ в скандинавската страна.

Според турския президент " при сегашните условия не можем да имаме позитивен метод към присъединението на Швеция към НАТО. НАТО не може да ни принуди да приемем Швеция, без тя да направи нещо против тероризма “, сподели той, визирайки идната среща на върха на НАТО, на която Швеция се надява, че Турция ще даде зелена светлина.

" За да можем да отговорим на тези упования, преди всичко Швеция би трябвало да даде своя принос ", добави Ердоган.

Швеция и нейната северна съседка Финландия прекратиха десетилетната политика на военна необвързаност и подадоха заявление за присъединение към ръководения от Съединени американски щати защитителен блок в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Турция и Унгария ратифицираха участието на Финландия в НАТО по-рано тази година. Но парламентите и на двете страни към момента не са одобрили влизането на Швеция - закъснение, което провокира възходяща паника на Запад.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън притисна Ердоган за скорошно решение за Швеция по време на телефонно позвъняване, което двамата организираха, откакто турският водач си обезпечи преизбиране предишния месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разиска кандидатурата с Ердоган в Истанбул по-рано този месец. Ердоган означи, че визитата на Столтенберг е съвпаднало с митинг, проведен в Стокхолм от кюрдски поддръжници на формация, приета от Анкара за терористична организация.

Турция упорства Швеция да забрани и да се опълчи на сходни манифестации. " Има права, дадени на шведските правоприлагащи органи според конституцията. Използвайте тези права. Ако не се справите с това, не можем да кажем " Да " на срещата на върха във Вилнюс ", съобщи Ердоган.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР